"In cancelaria Republicii Venetia, Dacia a facut parte – în mod oficial în acte – alaturi de Regatele Ungariei, Poloniei si – ulterior – al Croatiei dintr-o singura unitate regionala, situata spre marginea rasariteana a Crestinatatii, de la începutul primaverii anului 1496 si pâna dupa batalia de la Mohács (29 ... citeste mai departe
Orice popor exista ca popor daca se sprijina temeinic pe o istorie reala, nu închipuita, fabricata în scopuri purtatoare de barbarii.
Românii si România au o istorie fabuloasa. Istoria românilor începe firesc, ca aproape toate istoriile tarilor din Europa. Istoria românilor începe acum 2.500 de ani.
Reasezarea istoriei noastre s-a dovedit o întreprindere utila si necesara, dar calea de „demitizare” pe care au pornit unii autori – între care si profesorul Lucian Boia –, sustinuti mediatic la cel mai înalt nivel, a ajuns sa fie distructiva pentru adevarul istoric si pentru constiinta publica româneasca.
Cartea trateaza perioada implantarii în Transilvania a institutiilor Regatului Ungariei, dupa perioada cuceririi militare, sec. XIII – XIV.
Lucrarea îsi propune sa explice de ce românii au fost exclusi din rândul natiunilor privilegiate ale Transilvaniei, marginalizati, si proprietatile lor acaparate încetul cu încetul de catre ”oaspeti” potrivit documentelor vremii.
Venerez spiritul transilvan, ale carui manifestari – de la Scoala Ardeleana la Blaga – au insemnat adevaratul proces de modernizare, occidentalizare si integrare a noastra intr-o Europa a spiritului. (Mircea Zaciu)
Nu se putea face un gest mai potrivit pentru rememorarea personalitatii marelui dascal si prestigiosului critic si istoric literar Mircea ... citeste mai departe